Piece starszych typów

Historia pieców
Kominek w domu to odpowiedni pomysł. Przy kominku można się ogrzać, niemniej jednak wprowadza on a przy tym w pomieszczeniu fantastyczną atmosferę. Co prawda posiadanie kominka jest nieco problematyczne, bo podczas palenia w takim palenisku brudzi się w pomieszczeniu, ale efekt wizualny jest dosłownie perfekcyjny.



Zamontowanie kominka umożliwia na osiągnięcie w pomieszczeniu efektu swojskości. Kominki otwarte to takie kominki, w których ogień jest na zewnątrz. Oznacza to, że kominek nie jest osłonięty szybą, jedynie ma całkowicie otwarte palenisko. W praktyce możemy zatem wstawić w to palenisko nawet specjalny garnek przystosowany do gotowania na ogniu. Z kolei kominki zabudowane są przeszklone szybami, które chronią przed oparzeniem, a równocześnie zabezpieczają przed wydobywaniem się towarów spalania z kominka. Kuchnie kaflowe były kiedyś niezwykle popularne i nieco przypominały takie kominki. Takie kuchnie służyły do gotowania, niemniej jednak również do ogrzewania pomieszczeń. Kaflowe piece świetnie oddają ciepło, więc po nagrzaniu emitują do pomieszczeń wyższą temperaturę. Dzisiaj takich pieców nie wykorzystuje się już w domach, aczkolwiek najczęściej są one budowane, jako szczegół dekoracyjny. Piece tego typu można znaleźć jednak w starych domach, a dosłownie w starych kamienicach, gdzie gotowano właśnie w ten sposób. Jeżeli rozwiązanie to sprawdzało się dobrze jesienią i zimą, o tyle późną wiosną i latem niestety nie było już tak komfortowe, bo w pomieszczeniu robiło się wtedy bardzo gorąco i ciężko było je przewietrzyć.

Warto sprawdzić: piece kaflowe.